Science Museum: The Atmosphere Gallery

 

Science Museum: The Atmosphere Gallery

 

Working with the main exhibition designers Casson Mann, AllofUs were commissioned by the Science Museum to initially help formulate the briefs for their highly anticipated Atmosphere gallery, which aimed to address the complex issue of climate change and climate science. 

Having helped develop the exhibition briefs, we were then invited to design and build the gallery’s central exhibit as well as the interconnected gallery surroundings that needed to be constantly changing in response to the behavioural choices of the visitors. 

In the central exhibit, visitors take a series of five interactive challenges through futuristic consoles that highlight the complex interdependence of the earth’s fragile ecosystem. With each answer they give and each choice they make, the gallery visibly changes. We created a sophisticated, real-time ecosystem covering the entire floor and ceiling, using over 10 projectors to track and share the life of the gallery, moment by moment. This projected surface represents the sky and earth, instantly altering to reflect each person’s impact – just like our wondrous planet itself.

Our work for the atmosphere gallery received an Honourable Mention at the 2011 AAMMUSE Awards in the Interpretative Interactive Installations category. The judges said they were, “particularly impressed by the highly interactive content of the exhibit and the opportunity it gives visitors to actually have control over their environment”.

I was responsible for the concept development, content production, interaction design and physical design of the central exhibit.

View of Gallery

View of Gallery

View of Gallery

View of Gallery

Central Exhibit in Use

Central Exhibit in Use

Central Exhibit (Detail)

Central Exhibit (Detail)

Central Exhibit in Use

Central Exhibit in Use

View of The Pool

View of The Pool

Storyboard

Wireframe for The Pool